Figuurtype adviesIllustration vom Figurtyp-A
Het A-type
Het A-type kenmerktzich door een smal bovenlichaam, vooral bij de taille en schouders, en een iets breder bekken en stevige bovenbenen. Het A-type wordt ook wel peerfiguur genoemd.
Het H-type
Het H-figuur wordt ook het rechthoekige figuur genoemd, omdat de schouders, heupen en taille ongeveer even breed zijn. Dit type wordt als zeer sportief gezien met weinig rondingen.
Illustration vom Figurtyp-H
Illustration vom Figurtyp-O
Het O-type
Het O-type wordt gekenmerkt door smalle schouders en een smal bekken, terwijl de buik en borsten wat voller zijn. Ook de benen en armen zijn meestal smal. Dit type wordt ook wel het sinaasappeltype genoemd.
Het V-type
Figuurtype V is precies het omgekeerde von A: hier zijn de schouders breder dan het bekken. De taille kan smal zijn. Dit type wordt ook wel appelfiguur genoemd.
Illustratin vom Figurtyp-V
Illustration vom Figurtyp-X
Het X-type
Het X-type wordt ook wel zandloperfiguur genoemd, omdat de schouders en bekken ongeveer even breed zijn, maar de taille duidelijk smaller is.
Zoveel vrouwen, zoveel verschillende lichaamsvormen. Voor elk figuurtype is er kleding die de curves op hun mooist uit laat komen. Vraag je je af welk figuurtype jij bent en wat jou het best staat? Bij het figuurtype-advies van Happy Size vind je het antwoord. We leggen uit welk figuur je hebt en welke broeken, jurken of bovenkleding geschikt zijn voor jou. Zo vind je mode waar jij je goed in voelt.

Hoe weet ik wel figuurtype ik ben?

Om uit te vinden welk figuur je hebt, moet je vooral naar de verhoudingen kijken van schouders, taille en heupen ten opzichte van elkaar. Hiervoor kun je gewoon voor de spiegel gaan staan of het aan iemand vragen. Draag voor een goed beeld aansluitende kleding of alleen ondergoed.
Ben je niet helemaal zeker, dan kun je je figuurtype ook bepalen met behulp van je lichaamsmaten. Pak er een meetlint bij en meet de omvang op de breedste plek van de schouders, borsten en bekken en de smalste plek van de taille. Schrijf alle maten op en je ziet meteen waar je smaller of breder bent.
Wil je het nog preciezer weten, dan kun je verhoudingen heel makkelijk berekenen met deze formules:
  • A-Type: Als je denkt dat je een A-type bent, deel dan de het getal van de omvang van je bekken door het getal van de schouders of borst. Is de uitkomst gelijk aan of groter dan 1,05? Dan heb je een A-figuur. ⇒ Verhouding heupen : schouders ≥ 1,05
  • V-Type: Het V-figuur bepaal je door de omvang van je schouders te delen door die van de heupen. Is de uitkomst gelijk aan of groter dan 1,05? Dan heb je een V-figuur. ⇒ Verhouding schouders : heupen ≥ 1,05
  • H-Type: Omdat het H-figuur bij de markante lichaamsdelen ongeveer even breed is, wordt hier berekend of de taille maximaal 25% smaller is dan de schouders of heupen. Hiervoor moet je bijvoorbeeld de maat van de taille delen door die van de schouders. Is de uitkomst gelijk aan of groter dan 0,75, behoor jij tot de vrouwen met figuurtype H. ⇒ Verhouding taille : schouders ≥ 0,75
  • X-Type: Bij het X-figuur moet de taille minstens 25% smaller zijn dan de schouders en het bekken. Er zijn twee formules om te bepalen of je echt een X-figuurtype bent. ⇒ Verhouding taille : heupen ≤ 0,75
  • O-Type: Voor het O-figuur bestaat er geen goede formule. Als je in de spiegel kijkt en vaststelt dat je schouders en heupen smaller zijn dan je buik en borsten, dan heb je een O-figuur.

Heb je je eigen figuurtype gevonden?

Dan kun je nu aan de hand van onze tips en tricks kleding shoppen die jouw rondingen goed tot hun recht laten komen.