Natuurvezels voelen zacht aan en hebben veel positieve eigenschappen. Een bekende natuurvezel is katoen. Katoen is heel onderhoudsvriendelijk, neemt transpiratievocht goed op en is slijtvast. Het luchtige materiaal zorgt ervoor dat onze huid kan ademen, of het nu verwerkt is in een casual shirt of in een soepelvallende rok. In deze materialengids over katoen vertellen we je welke eigenschappen katoen zo populair maken, en hoe je mode gemaakt van deze natuurvezel het beste kunt onderhouden.
Huidvriendelijk & onderhoudsarm
Absorberend Luchtig & licht
Hypoallergeen
Kan op een hoge temperatuur worden gewassen
en is daardoor hygiënisch
Slijtvast, stevig & vormvast
Niet zo elastisch
Absorbeert vocht maar voert het niet snel weer af (droogt langzaam)
Kreukt snel en is niet erg warm
Een van de grootste voordelen van katoen is dat de stof heel huidvriendelijk is. Katoen voelt prettig aan en is luchtdoorlatend. Dit is erg handig tijdens het sporten, of als je de hele dag in hetzelfde shirt onderweg bent. Daarnaast is de stof sterk en onderhoudsvriendelijk. In de wasmachine worden kledingstukken van katoen snel schoon. Nog een pluspunt is dat katoen op hoge temperaturen kan worden gewassen.
Hierdoor is katoen erg geschikt voor ondermode en sport- en vrijetijdskleding. Hoewel katoen relatief langzaam droogt, kun je in de zomer je natte kleding even drogen aan de waslijn of in de droger en snel weer aantrekken.
Voordat je katoenen kleding wast, is het een goed idee om het etiket te bekijken. Hierop wordt precies aangegeven hoe je je kleding het beste kunt onderhouden. Er staat bijvoorbeeld op of je shirt of broek in de droger mag. Denim en jersey zijn heel vormvast en hoeven niet te worden gestreken. T-shirts hebben iets meer aandacht nodig.
Katoen kan op allerlei manieren worden verwerkt tot een stof. Hoewel de grondstof van de katoenplant hetzelfde is, kan het garen op verschillende manieren worden gesponnen en daarna op verschillende manieren verder worden verwerkt. Daarnaast kan katoen op verschillende manieren worden behandeld, om de stof bijvoorbeeld zachter te maken of te laten glanzen. Jersey, popeline en denim zijn voorbeelden van katoenen stoffen die voor kleding worden gebruikt.
Onder de stoffen die worden gemaakt van katoen is denim, oftewel spijkerstof, een klassieker. Vooral spijkerbroeken, spijkerjasjes, spijkerblouses en spijkerrokken zijn tegenwoordig heel populair omdat het materiaal zo slijtvast en stevig is. Denim wordt altijd in keperbinding geweven. De twee draden worden in verschillende kleuren geverfd, waardoor het materiaal de typische jeansstoflook krijgt. Om je denim kleding een beetje elastisch te maken, wordt een beetje elasthan toegevoegd. Zo worden je kledingstukken extra comfortabel.
Katoenen jersey is zacht, soepel en glad. De stof wordt (machinaal) gebreid, waardoor jersey elastisch is. Jersey is heel geschikt voor T-shirts en jurken. Als de stof voor leggings wordt gebruikt, wordt er een kleine hoeveelheid elasthan aan toegevoegd. Dit is ook het geval bij getailleerde kleding: door het toegevoegde elasthan past het materiaal zich aan elke beweging aan, ontstaat een aansluitende pasvorm en is de stof prettig om te dragen.
Let wel: jersey is een benaming voor materialen die volgens een bepaalde werkwijze zijn gemaakt.Dit betekent dat jersey ook uit viscose, een wolmenging of zijde kan bestaan.
Popeline is een niet-elastisch materiaal waarvan vooral blouses en tunieken worden gemaakt. Omdat deze stof niet elastisch is, hebben popeline kledingstukken meestal een opening om de kleding makkelijk te kunnen aantrekken, bijvoorbeeld een ritssluiting of wijde kraag. De stof is zeer fijn geribd en bijzonder stevig. Hierdoor zijn kledingstukken van dit materiaal vormvast en ondoorzichtig, maar kreuken ze wel snel. Ook is popeline van katoen heel geschikt om te bedrukken. Hierdoor komen de prachtige dessins en patronen op deze stof mooi tot hun recht.
Let op: 'popeline' gaat over de weefselstructuur. De stof wordt namelijk in effenbinding geweven. Dit betekent dat de term 'popeline' ook naar kleding van zijde, wol, linnen of kunstvezels kan verwijzen.
Katoen is een heel sterk materiaal dat gebruikt wordt voor trendy T-shirts, comfortabele topjes en hemdjes, losjesvallende jurken, zomerse tunieken, stijlvolle jeans en lichte sportkleding. Katoenen kleding kan prachtig worden bedrukt met modieuze kleurtinten en patronen. Het is belangrijk om je katoenen kleding goed te onderhouden, zodat je lang plezier hebt van je outfits. Wij vertellen je waar je op moet letten.
Katoen is relatief sterk en kan hogere temperaturen verdragen. Ondermode, sokken en sjaaltjes van katoen kunnen voor extra hygiëne ook bij 60 of 90 graden worden gewassen. Jeans van denim, blouses en topjes van katoen kunnen beter iets kouder worden gewassen. Deze kledingstukken worden ook schoon bij 30 tot 40 graden. Over het algemeen kan al het wasgoed van deze natuurvezel in de wasmachine, zolang eventuele prints of applicaties hiertegen kunnen. Een hoog centrifugetoerental zorgt voor veel kreukels in je kleding: maximaal 1000 toeren is voldoende. Het is een goed idee om altijd even op het etiket te kijken. Zo weet je zeker dat je je kleding op de juiste manier onderhoudt.
Als je klaar bent met de was, is het aan te bevelen om katoenen kleding zo glad mogelijk op te hangen en hangend te laten drogen. Schudt de kledingstukken goed uit en hang ze aan de naad op. Afhankelijk van de dikte droogt het materiaal binnen een à twee dagen. Hoe gladder je de kleding ophangt, hoe minder tijd het strijken kost. Soms kan beddengoed, sportkleding, bedlinnen etcera in de droger worden gedroogd. Als de droger niet helemaal vol zit, is de kans kleiner dat er kreukels in je kleding ontstaan. Of je wasgoed in de droger mag, kun je vinden op het etiket.
Omdat katoen snel kreukt, is het vaak nodig om de kleding na het wassen te strijken. Heb je je kleding al goed uitgeschud en glad opgehangen, dan zal het strijken sneller gaan. Stel het strijkijzer in op maximaal 200 graden. Besproei het wasgoed licht met water voordat je het gaat strijken of gebruik de stoomfunctie. Zo krijg je het beste resultaat en blijft je kleding langer glad. Dat is vooral bij T-shirts, topjes en blouses het geval.
Je favoriete outfits kun je natuurlijk het beste in een kledingkast bewaren. Omdat katoen een natuurvezel is, vinden motten snel hun weg naar je kleding. Daarom is het belangrijk om alleen fris gewassen kleding in de kast te leggen. Ook met waszakken kun je motten voorkomen. Als je een T-shirt of jurk nog een keer wilt dragen voordat je ze in de was doet, kun je ze het beste ophangen om te laten luchten. Vervolgens kun je ze aan een wasrek hangen of over een stoelleuning leggen. Stapel schone kleding losjes op elkaar in de kledingkast. Kleding die snel kreukt kun je het beste aan een kledinghaak hangen. Hang de kledingstukken niet te dicht op elkaar, zodat ze niet worden samengedrukt.
Kan vaak en op een hoge temperatuur worden gewassen (raadpleeg wel eerst het labeltje)
Strijk het kledingstuk glad voordat je het te drogen legt of hangt
Controleer voor het wassen of het kledingstuk is gemaakt van zuiver katoen
Strijken
Centrifugeer katoen niet op een hoge stand. Door minder rotaties per minuut voorkom je overmatig kreuken van de stof
Strijk katoen nooit op meer dan 200°C. Hoge temperaturen kunnen de natuurlijke vezels namelijk beschadigen
Leg ongewassen kleding niet terug in je kledingkast (dit trekt motten aan)
Meld u nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Meld u nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!