LEERSOORTEN EN HUN EIGENSCHAPPEN
IMITATIELEER, ECHT LEER, RUW LEER, GLAD LEER, DIERLIJKE LEERSOORTEN
Bij leer wordt er onderscheid gemaakt tussen imitatieleer en echt leer. Leersoorten hebben allemaal hun eigen kenmerken en herkomst en zijn op verschillende manieren verwerkt. Imitatieleer is van veel hogere kwaliteit dan je misschien denkt. Het ziet er vaak zo goed uit dat het nauwelijks van echt leer te onderscheiden is. Bovendien is imitatieleer een stuk voordeliger. Maar sommige eigenschappen van echt leer zijn niet te overtreffen. Zo is echt leer ademend, warm en waterafstotend.
Een ander verschil tussen leersoorten is de oppervlaktestructuur. Onder ruw leer vallen alle varianten met een licht geschuurde kant, zoals suède en nubuckleer. Bij suède is de vleeskant van de huid geschuurd, waardoor er een fluweelachtig oppervlak ontstaat. Voor nubuckleer wordt de nerfzijde (haarkant) geschuurd. Omdat de bovenlaag niet helemaal weggeslepen wordt, blijft de natuurlijke huidstructuur herkenbaar. Suède en nubuckleer kunnen onder andere gemaakt worden van koeien- of hertenhuid, maar bijvoorbeeld ook van elanden- of geitenhuid.
Dan is er nog glad leer. Hieronder vallen alle leersoorten waarvan de nervenzijde naar buiten toe verwerkt wordt. De nervenstructuur is zichtbaar, maar het verschilt wel per soort en per dikte hoe goed deze te zien is. Zo heeft krokodillenleer hele duidelijke nerven. Glad leer kan op twee manieren geverfd zijn. De verf kan als pigmentlaag op de bovenkant worden aangebracht of het leer wordt als geheel in een vat geverfd (anilineleer). De dikte van de pigmentlaag bepaalt de eigenschappen van het leer. Anilineleer is heerlijk zacht en warm, maar wordt naar verloop van tijd steeds bleker en is gevoelig voor vlekken. Gepigmenteerd leer is minder gevoelig voor vlekken en verkleuring, maar voelt daarentegen minder prettig aan.
Voor het maken van leer kunnen allerlei soorten dierenhuiden gebruikt worden. Sommige soorten zijn heel chic en kostbaar, andere wat minder. Voor dagelijks gebruik worden de minder duurdere varianten ingezet.
Het bekendste type leer is nappaleer. Dit is zacht en soepel, chroomgelooid leer van het kalf, het schaap of van andere dieren met grote nerven. Nappaleer wordt doorgeverfd (aan beide kanten dezelfde kleur) en gedekt. Dit betekent dat de poriën door vele dunne laagjes gesloten worden en het nappaleer ongevoelig wordt voor vuil en vocht. Veelgebruikte leersoorten zijn rund-, varkens-, geiten- en schapenleer. Veel zeldzamer en duurder is reptielleer. Daarom wordt bij accessoires en schoenen vaak gebruikgemaakt van alternatieven als imitatieleer met een reptielmotief.
» Hoogwaardige leren jassen voor dames
» Hoogwaardige leren jassen voor heren
» Robuuste schoenen van glad leer voor dames
» Robuuste schoenen van glad leer voor heren
» Toch liever suède schoenen voor dames?
» Toch liever suède schoenen voor heren?
LEDERONDERHOUD
Leder moet regelmatig onderhouden en gereinigd worden. Vervuild nappaleer zonder pigmentering kan met alkalivrije zeep en gedestilleerd water gereinigd worden. Met uitzondering van ruw of nubuckleer, waarbij je alleen speciale sprays kunt gebruiken, moet elk type leer regelmatig met leerreiniger en leercrème behandeld worden. Om uitdrogen en verbleken te voorkomen, moeten alle leersoorten bovendien tegen direct zonlicht beschermd worden.
VLEKKEN OP LEER
Vlekken kun je het beste direct na het ontstaan reinigen, hoe sneller je te werk gaat, hoe groter de kans is om vlekken volledig te verwijderen. Vlekken die al diep in het oppervlakte gedrongen zijn, zijn vaak nog moeilijk of zelfs helemaal niet meer te verwijderen. Vaak is dan de laatste optie chemische reiniging.
BIER, COLA, STERKE DRANK, SAP, WIJN
Gekleurde of zure vloeistoffen zijn een gevaar voor elk leren oppervlak. Onderneem daarom snel actie. Direct met keukenpapier deppen, niet wrijven, met gedestilleerd water afspoelen en laten drogen. Eventueel de behandeling herhalen met alkalivrije zeep. Niet alleen de vlek maar van naad tot naad behandelen.
MELK, BOTER, VET, CHOCOLADE, CRÈME
Levensmiddelen die vet bevatten zijn bijzonder hardnekkig. Hier is ook een beetje geluk nodig om alle sporen te kunnen verwijderen.
GLAD LEER
De achtergebleven resten voorzichtig van het leer verwijderen met de stompe kant van de rug van een mes, schoonmaken met keukenpapier en afspoelen met gedestilleerd water. Het in het leer ingetrokken vet kan niet compleet verwijderd worden. De vetvlek komt er gedurende de komende weken door de ademende werking van het leer vanzelf uit.
RUW LEER
De achtergebleven resten voorzichtig van het leer verwijderen met de stompe kant van de rug van een mes, schoonmaken met keukenpapier en afspoelen met gedestilleerd water. Het droog geworden leer vervolgens met een borstel voor ruw leer nabewerken. Als alles goed gaat, komt de overgebleven vetvlek er met de tijd vanzelf uit.
VILTSTIFT, HAARVET, KRASSEN, BALPEN, MEDICIJNEN, NAGELLAK, ZWEET, INKT, KLEURVERLIES
Alleen een vakman kan deze schade verhelpen. Om het voor het oog minder te maken, kan men deze veranderingen echter ook behandelen als bloed- of wijnvlekken.
WAS- EN ONDERHOUDSTIPS VOOR NATUURVEZELS
KATOEN
Katoen kan zonder problemen met de wasmachine gewassen worden. Let daarbij op de wasvoorschriften op het etiket. Mag bij een hoge temperatuur vochtig gestreken worden.
LINNEN
Nooit boven 40° C wassen, omdat dit textiel bij hogere temperaturen kan krimpen. Bij linnen textiel moet je altijd een fijnwasprogramma kiezen en niet te lang centrifugeren.
WOL EN ZIJDE
Wassen in het water van hoogstens 30° C of beter nog, in lauwwarm water wassen, omdat wol gaat pluizen en zijde haar vorm kan verliezen. Wol en zijde mogen alleen met een speciaal wasmiddel in ruim water gewassen worden. Zijde alleen binnenstebuiten strijken, niet warmer dan 150ºC en met een theedoek ertussen.
VLEKKEN VERWIJDEREN
Tips & tricks voor het snel verwijderen van vlekken uit kleding.
NIEUWE VLEKKEN
Gebruik mineraalwater. Laat het koolzuur intrekken. Dep vervolgens droog met een schone handdoek.
OUDE VLEKKEN
Smeer de vlek met opgelost waspoeder in. Even laten intrekken. Dan wassen zoals gebruikelijk.
WAS
Vloeipapier op de vlek leggen en er met een heet strijkijzer overheen gaan. Daarna wassen zoals gebruikelijk.
VET EN MELK
Met huishoudzeep insmeren en 15 minuten laten intrekken. Daarna uitspoelen met warm tot heet water.
KAUWGOM
Direct laten bevriezen in de vriezer. Daardoor wordt de massa hard en is deze probleemloos te verwijderen.
BLOED, ROEST EN INKT
Een oplossing van citroensap en zout 10 minuten in laten trekken. Daarna goed uitspoelen met koud water.
PENNEN EN VILTSTIFTEN
Vlek met brandspiritus schoonwrijven.
VLEKKEN OP NATUURVEZELS
Om vlekken uit natuurvezels te verwijderen bevelen wij het gebruik van ossegalzeep aan.
GRAUWSLUIER
In het geval van een grauwsluier bij licht textiel, kun je bleekmiddel gebruiken. Let erop dat ongeverfd textiel van katoen, linnen of hennep door bleekmiddel nog lichter wordt. Ook de UV-stralen van de zon hebben een blekende werking.